Barış Manço’nun Avrupa Serüveni ve Türkiye’ye Dönüşü

Anadolu’nun Rock Prens’i Barış Manço, 1960’ların ortalarında Türkiye’den çıkarak Avrupa macerasına atıldı. Belçika Kraliyet Akademisi’nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi alırken müziğe olan aşkı ve yeteneği onu farklı bir serüvene sürükledi, yeni bir hayata tanık etti.

Manço’nun Fransa’daki müzik yolculuğu, 1963 Eylül’ünde Belçika’ya gitmeden önce Paris’e uğramasıyla başladı. Fransız şarkıcı Henri Salvador’la tanışma çabası, dış görünüşü ve Fransızcası yüzünden olumsuz sonuçlandı. Ancak bu, Manço’nun azmiyle son bulmadı; Belçika’da abisiyle buluştu ve Belçika Kraliyet Akademisi’nde eğitim almaya başladı.

Manço’nun müzik kariyeri Rigolo plak şirketiyle anlaşmasıyla hız kazandı. Jacques Danjean Orkestrası ile çalışarak Twist’ten Rock and Roll’a geçiş yaptı. 1964’te yayınladığı iki Fransızca EP, başarıya ulaşarak Fransız radyolarında çalındı. Bu başarı, Manço’nun Paris’teki Olympia konserinde Salvatore Adamo ve France Gall gibi ünlü isimlerin önünde sahne almasını sağladı.

Ancak müzik dünyasındaki zorluklar, Manço’yu Avrupa’da bir müzisyen olarak ağırlayan bazı olumsuz eleştirilere maruz bıraktı. Bir Fransız müzisyenin aksanını beğenmemesi, plaklarının çalınmasını yasaklamıştı ama bu onu durduramadı. Manço, 1966’da Belçikalı grup Les Mistigris ile tanışarak müzik kariyerine devam etti. Grupla birlikte Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler verdi. Ancak 1967’de Hollanda’da geçirdiği kaza nedeniyle dudağında oluşan yarık, onu bıyık bırakmaya yönlendirdi.

1967 yazında Les Mistigris ile Türkiye’ye dönen Manço, As Kulüp’te unutulmaz bir konser verdi. Les Mistigris ile yaptığı son kayıtlar, 1967 sonlarına doğru bir EP’de toplanarak piyasaya sürüldü. Bu EP’de sonradan “Kol Düğmeleri” olarak bilinecek olan ve Manço’nun ilk Türkçe bestesi “Bizim Gibi” şarkılar yer alıyordu. Ancak vize problemleri ve yasal sorunlar nedeniyle Barış Manço ve Les Mistigris’in yolları ayrıldı ve 1968 başında Kaygısızlar grubu ile Türkiye’deki tarih olacak yeni kariyerine adım attı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *