Küçük Prens

Kitap Özeti

B612 gezegeninin tek yerlisidir Küçük Prens. Çok özür dilerim, bir de gülü var! Gözünden bile sakındığı, ona bir şey olmasın diye gece gündüz çabaladığı gülü. Sahra çölüne uçağı düşen bir pilotun ağzından dinleriz Küçük Prens’in hikayesini. Aç susuz, uçağını nasıl tamir edeceğini düşünen pilotun yanına sarışın küçük bir çocuk gelir ve ondan koyun çizmesini ister. Pilot bunu kabul ettikten sonra ikisi arkadaş olurlar ve Küçük Prens, Pilot’a gezegeninden bahsetmeye başlar. Yabani otlar çıkmasın diye her gün nasıl özene bezene bütün gezegeni (zaten pek büyük sayılmaz) temizlediğini, bir gün gülünün bir yerlerden tohum olarak gelip gezegene yerleştiğini ve kendisinin güle nasıl aşık olduğunu anlatır. gülün bir yalanını yakaladıktan sonra da buna dayanamayıp gezegeninden ayrılarak başka gezegenleri gezmeye başlar Küçük Prens ve dar kafalı yetişkinlerle tanıştıkça şaşkınlığını gizleyemez. Yetişkinlerin insanlara emir verme, her şeye sahip olma ve sürekli pohpohlanma istekleri ona çok manasız gelir. Küçük Prens’in yolu Dünya’ya düşünce kendisine zehrini teklif eden bir yılan, türünün tek örneği olduğunu söyleyen gülünün yalanını ortaya çıkaran bir gül bahçesi ve evcilleştireceği bir tilkiyle tanışır. Bir çocuk kitabı olarak geçse de yetişkinlerin çocuklardan daha çok zevk alacağı ve anlam çıkartabileceği bu romanı herkes hayatında birkaç defa okumalı…

Yazarın Biyografisi

Antoine de Saint-Exupéry, 29 Haziran 1900’de Lyon Fransa’da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra Ecole des Beaux-Arts’ta mimarlık fakültesine girdi. Mimarlık fakültesinden sonra 1921’de Fransız Hava Kuvvetlerine teknisyen olarak katıldı. Pilotluk eğitimi almak için Strasbourg’a gönderildi. 1926 yılında Antoine de Saint-Exupéry, Toulouse ve Dakar’da posta servisi yapan uçağın pilotluğunu yaptı. Bu yıl onun için bir dönüm noktası oldu. İlk kitabı “Güney Postasını” bitirdi. İlk uçuş deneyimlerini anlatan bu kitapta, Antoine Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. Arjantin deki macerasını anlatan “Gece Uçuşu” adlı romanını yazdı. II Dünya savaşında Fransa Almanyanın işgaline uğradı. Fransanın savaşı kaybetmesi ile beraber 1938’ de Amerika’ya gitti. Amerikada en çok beğenilen “Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu” ve “Küçük Prens” kitaplarını yazdı. Ülkesinin işgali durumunda yardım etmek isteyen Antoine, 31 Temmuz 1944 Akdeniz de görevdeyken uçağı vurulup hayatını kaybetti.

İnceleme

“Gökyüzüne bakın ve sorun kendinize: Evet mi hayır mı? Koyun çiçeği yedi mi, yemedi mi? Bakın nasıl her şey değişecek…”

Küçük Prens ilk kez çiçeğinin koyun tarafından yenildiğine dair endişelerini anlattığında, hikayeci başlangıçta onu önemsemiyor. Onun düşünmesi gereken daha önemli şeyler vardır, örneğin, uçağını tamir etmek ve eve geri dönebilmek gibi. Zaten yetişkinlerin her zaman daha önemli işleri yok mu? 

Aslında, bazen güne küçük bir çocuk gibi bakmak gerekir, merak ve heyecanla. Elleriyle gökyüzüne uzanarak, “ne o öyle,” diye sormayı unutan yetişkinler, ölü ruhlar gibi trenlere binip inerler. Yıllarca bir hedefe yürürler, fakat bir gün bile kafalarını kaldırıp yolun etrafındaki olağanüstü manzaraları görmekten acizdirler. Evet, belki yukarıdaki bir gezegene bakıp “koyun çiçeği yedi mi, yemedi mi?” sorusunu sorduklarında ancak evrenin sırlı kapıları onlara açılacaktır.

Kitabın Ödülleri

Antoine de Saint-Exupérynin kitabı Küçük Prens Cesar ödülünü aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *